“Waregem Koerse kan je vergelijken met zeven uur uitgaan”

Redactie KW

Michael Cornette, redacteur KW magazine, trok dinsdag naar Waregem Koerse en snoof daar de sfeer op: “Wat wij vóór dinsdagmiddag afwisten van Waregem Koerse ? Dat er veel paarden en dames met hoeden passeren, elk aan hún kant van de reling. Nu, na onze allereerste keer, is onze kennis exponentieel toegenomen en vullen we aan : veel volk (zo’n 40.000 toeschouwers), dito ambiance en een gokje van tijd tot tijd.” In Krant van West-Vlaanderen van 5 september 2008 zal u het volledige verslag kunnen lezen.

Voor wie het mocht aanbelangen, eerst het sportieve luik : Marchand de Dames – zo heet het paard, niet de jockey, gelukkiglijk – won dinsdag de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Maakten de top drie volledig : Jorat d’Or en Bleu d’Ecosse. Waar is de tijd dat een paard nog gewoon Jolly Jumper of Black Beauty heette ?

Overigens wond de Antwerpse Peggy Lambert uit Antwerpen de beroemde hoedenwedstrijd. Ze mocht naar Antwerpen terugkeren met 12.000 euro en een juweel ter waarde van 10.000 euro.

Aan nostalgie nochtans geen gebrek op en rond de hippodroom. 161 jaar oud is dit Belgische monument van de paardensport, 130 jaar ouder dan deze reporter. En toch zit er nog volop leven in, in het monument toch : met 40.000 waren ze afgelopen dinsdagnamiddag aanwezig, in viptenten (tot drie verdiepingen hoog alstublieft), in de tribunes, op het middenplein… Niet present, sinds lang : baron Jean Casier, want op 29 januari op 99-jarige leeftijd overleden. Ter zijner nagedachtenis werd de Kleine Steeple-Chase tot Prijs Baron Casier gedoopt, en het was al meteen prijs : slechts vijf van de dertien paarden overschreden de eindmeet mét ruiter in het zadel. Grootste struikelblok, letterlijk : de Ierse berm. De negen hindernissen hebben hier allesbehalve verhullende namen opgekleefd gekregen. Van de dubbelsprong kan je nog enigszins raden wat het inhoudt, maar weet ú wat u moet verwachten van de oxer, de open ditch en de brook ?

„Waregem Koerse kan je vergelijken met zeven uur uitgaan, maar er wordt vaak aan een traag tempo gedronken.” Aldus Paul Vandenbosch, algemeen coördinator sponsoring. Traag ? Dinsdag in de vooravond leek de hippodroom meer op een marktplein waar net de 161ste editie van Rock Waregem Koerse had plaatsgevonden : honderen lege bekers op de grond, hier en daar onderbroken door flessen champagne (ook leeg), bakjes friet (zonder friet) enzovoort. Herman Schueremans had zich ongetwijfeld thuis gevoeld, maar propere mensen zijn die paardenliefhebbers toch niet bepaald.

Onze fotograaf wou rond de klok van vijf per se de Grote Steeple Chase zien. Ging postvatten aan de beek. Met resultaat, want iets later volgde het lachmoment van de namiddag : een van de jockeys belandde in de beek. Het opdondertje – er is nog een carrière voor kleintje mannetjes – lachte er iets minder om, maar ongetwijfeld veel belangrijker voor Gaia : het paard kwam er droger én ongeschonden uit. (Michael Cornette)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 5 september 2008.