Wandschilderijen uit achttiende eeuw hangen weer op vertrouwde plaats

Redactie KW

Na ruim een jaar afwezigheid worden deze en volgende week veertien 18de eeuwse en geklasseerde wandschilderijen terug op hun plaats gehangen in een patriciswoning van het Kortrijkse OCMW. De schilderijen zijn de oudste wandschilderijen van Kortrijk.

Omdat de tijd zijn sporen naliet trok het OCMW ruim 100.000 euro uit om ze in hun originele staat te herstellen. Veertig procent van dat bedrag is gesubsidieerd. Eind februari kan iedereen het resultaat van het restauratiewerk bekijken.

In enkele voorname oude Kortrijkse patriciërswoningen hangen geschilderde salonbehangsels die getuigen van de rijkdom van de toenmalige bewoners. Het gebouw in de Budastraat heeft de oudste oliewandschilderijen van Kortrijk.

In het gebouw was ooit een brouwerij gevestigd. In de jaren ’30 schonk een nazaat het huis aan de Zusters Augustinessen waardoor het uiteindelijk OCMW-bezit werd. Gezien de grote historische waarde liet het OCMW de schilderijen herstellen.

Een bedrijf uit Wevelgem nam de wandschilderijen van hun originele plaats en herstelde de werken in een atelier. Deze week is de terugplaatsing beginnen. Niet eenvoudig, want het grootste werk beslaat 13 vierkante meter. Na voltooiing van de werken zijn er vier opendeurdagen waar iedereen ze kan bekijken. Nadien zal de voormalige salon en eetkamer ingenomen worden als bureau door de OCMW-voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier