Walvis gespot voor Belgische kust

© Foto: Quentin Dupriez
Redactie KW

Donderdagavond liepen verschillende waarnemingen binnen van een walvis die voor de Franse en Belgische kust zwom. Dat meldt Natuurpunt.

Gisteren liep rond 13 uur een melding binnen van een schipper die ter hoogte van het Franse Duinkerke een walvis had gespot. Enkele uren later pikte een team van het marine onderzoekscentrum OCEAMM het dier opnieuw op, rustig richting België zwemmend. Tussen 20 en 21 uur merkten enkele waakzame waarnemers het dier nog eens op voor de Belgische kust, in Koksijde en De Panne.

Zeldzame waarneming

De vereniging roept iedereen op om een oogje in het zeil te houden om zo meer te weten te komen over het zeezoogdier. Het is uiterst zeldzaam dat een walvis wordt waargenomen voor de Belgische kust. Waarnemingen van de walvis kunnen gemeld worden om www.waarnemingen.be. Het is namelijk nog niet duidelijk om welk dier het precies gaat. Er wordt getwijfeld tussen een dwergvinvis en een gewone vinvis.

“We willen de exacte soort kennen, zodat we de database van het Instituut voor Natuurwetenschappen goed kunnen aanvullen”, aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. Aan de hand van de gegevens kunnen specialisten meer te weten komen over de zwemroutes en populatie van de (dwerg)vinvissen. “Mocht het om een gewone vinvis gaan, zou dat heel uitzonderlijk zijn, want het dier hoort, in tegenstelling tot de dwergvinvis, niet thuis in ons ondiepe water”, aldus Verbelen. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat het dier ziek of gekwetst is. “Het kan al in Nederland zitten, of in volle zee, maar als het ziek is, kan het evengoed aanspoelen”, meent Verbelen.

Geen walvisalarm

Momenteel is er nog geen walvisalarm afgekondigd, een alarm dat de scheepvaart op de hoogte stelt dat er een walvis in onze wateren zwemt. “De diensten van de scheepvaart zijn op de hoogte, maar het is moeilijk om te alarmeren aangezien we niet weten waar het dier momenteel rondzwemt”, aldus Jan Haelters van het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Skelet aangespoelde vincis Nieuwpoort

Het skelet van de dwergvinvis die in maart aanspoelde op het strand van Nieuwpoort, is voortaan te bezichtigen in het Museum Morfologie van de Gentse universiteit (foto3). “Gezien de jonge leeftijd van het dier zou het een heuse uitdaging worden om het skelet dat nog zeer veel kraakbeen bevat, te conserveren en monteren”, meldt UGent.

(BELGA/E.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier