Waarschuwingsbord mag niet in het Frans in Leisele

Redactie KW

Het Alveringemse gemeentebestuur heeft van de provinciegouverneur Breyne gekregen om het Franstalig opschrift ‘Carrefour dangereux’ van de borden ter hoogte van het kruispunt Beverenstraat-Lostraat in Leisele weg te halen. Motief van de gouverneur zijn beslissing is een bij hem binnengelopen klacht omtrent de taalwetgeving.

In 2009 besliste het Alveringemse gemeentebestuur om aan weerszijden van het kruispunt Beverenstraat-Lostraat in Leisele, vlakbij de grens met Frankrijk, een bord te plaatsen met naast ‘gevaarlijk kruispunt’ ook de woorden ‘carrefour dangereux’ ten behoeve van de Franse bestuurders.

Na een recente klacht bij de provinciegouverneur moet het Franstalige opschrift nu weer verdwijnen. Berichten, mededelingen en dus ook verkeersborden moeten in het Nederlands zegt de taalwetgeving. De Alveringemse burgemeester Gerard Liefooghe respecteert de beslissing maar betreurt de gang van zaken. „Dat de borden in strijd zijn met de taalwetgeving is niet nieuw voor mij”, reageert hij. „ Maar ook niet nieuw voor mij is het feit dat de borden hun effect niet hebben gemist. Sinds ze er staan en samen ook met de herinrichting van het kruispunt is er geen enkel ongeval meer gebeurd.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier