Waalse toeristen vinden weer de weg naar de westkust

Redactie KW

Vorig jaar trok de toeristische sector in Koksijde nog aan de alarmbel. Want Franssprekende toeristen uit eigen land meden de kust door het communautaire gekissebis, zo klonk het. Ze voelden er zich niet meer welkom. Een jaar later nu hebben we een federale regering. Ook aan de kust is het tij blijkbaar gekeerd. Aan de westkust wordt één op de drie verhuuracties geboekt door Franstaligen.

Het ziet er naar uit dat de Paasvakantie geen hoogvlieger wordt. En dat heeft gelukkig alles met het weer te maken. Vorig jaar was het anders. Toen was het een stralende Pasen maar bleven de Franssprekenden weg.

Vastgoed

Maar de politieke impasse is voorbij en van boze reacties van Franssprekenden is er niks meer te merken. Bij de toeristische dienst spreken ze over een terugkeer van Walen en Brusselaars die aan de balie komen informeren. De vastgoedkantoren merken duidelijk het verschil. “Sinds dit jaar is het toch wel verbeterd. We zitten voor de vakantieverhuur tot aan 35 % Franstaligen en de verkoop aan 30%”, zegt vastgoedmakelaar Vincent Beuten.

Toen het nieuws vorig jaar bekend raakte dat de Franssprekende Belgen wegbleven van de kust startte Westtoer met een promotiecampagne in Brussel en Wallonië. Nu blijkt er geen vuiltje meer aan de lucht. Maar misschien was al die commotie wel het gevolg van de stress die ieder jaar bij de start van het nieuwe seizoen toeslaat. De Franssprekende toeristen voelen zich thuis in Koksijde en dat is nog nooit anders geweest. En nu maar hopen dat er deze vakantie nog wat zon schijnt aan de kust want straks is de weerman misschien de kop van jut.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Waalse toeristen vinden weer de weg naar de westkust

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier