Vzw verkoopt koekjes voor goede doelen die van niets weten

Redactie KW

Tenminste twee goede doelen – De Bolle in Oostende en Stella Maris in Kortrijk – waarvoor vrijwilligers in naam van de vzw For Kids West-Vlaanderen geld inzamelen, weten niets af van een koekjesactie. Tientallen, en wellicht honderden, gezinnen kochten koekjes en werden bijgevolg opgelicht.

De voorbije maanden hebben heel wat huisgezinnen koekjes gekocht van de verkopers die in naam van de Oostendse vzw For Kids West-Vlaanderen hun waar aan de man brengen. „De actie is bestemd voor De Bolle in Oostende en Stella Maris in Kortrijk”, luidt de motivatie tegenover argeloze kopers. Beide instellingen zijn begeleidingstehuizen voor jongeren die geplaatst zijn door de jeugdrechter of het comité voor bijzondere jeugdzorg.

“Onze naam wordt misbruikt”

Bij het in Oostende zeer bekende begeleidingstehuis De Bolle op de Vuurtorenwijk vallen ze uit de lucht. Directeur Jan Claeys : „Van de organisatie For Kids hebben we nog nooit materiële of financiële steun ontvangen en er zijn ook geen geplande schenkingen. We hebben ook nog nooit van hen gehoord.” Ook bij Stella Maris in Kortrijk heeft men nog nooit gehoord van de vzw For Kids. Coördinator Dries Populier : „De organisatie For Kids is ons volkomen onbekend. We ontvingen noch materiële, noch financiële steun. We laten nooit onze naam gebruiken voor een verkoop zoals hier blijkbaar het geval is. Het is een spijtige zaak dat men onze naam ten onrechte gebruikt.”

Vzw heeft geen vergunning

De vzw For Kids West-Vlaanderen, opgericht in het voorjaar van 2005 in Oostende, neemt het duidelijk niet zo nauw met de regels. De organisatie is bij de rechtbank van koophandel in Oostende enkel bekend van de oprichtingsakte en de vrijwilligers nemen het ook niet zo nauw met de wet op de handelspraktijken. „Nochtans is de verkoop onderworpen aan de wetgeving en moeten ze over een vergunning beschikken”, zegt woordvoerster Chantal Depauw van de FOD Economie.

(EFOO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier