Vzw Erfgoed is blij met UNESCO-rapport

Redactie KW

Vrijdag reageert Brugge op het rapport van de UNESCO-commissie. Die had nogal wat opmerkingen over de manier waarop Brugge omspringt met erfgoed en nieuwe gebouwen inplant die het karakter van de stad aantasten. De vzw Erfgoedforum is blij met het rapport van de commissie en vraagt meer inspraak.

Dit grootschalig project in de Gulden Vlieslaan is een doorn in het oog van veel Bruggelingen en ook de Unesco commissie die eind maart op bezoek kwam, vond dit niet kunnen. “Op zich is dat geen slecht gebouw. Maar het past niet in het straatbeeld van Brugge. Dat is waar UNESCO zich ook aan hecht, het straatbeeld, het straatweefsel en de harmonische verhouding”, zegt Wouter Priem van het Erfgoedforum Brugge.

stadsgezicht

Nu al zijn verschillende delen van Brugge beschermd als stadsgezicht. De UNESCO pleit ervoor om de hele binnenstad als stadsgezicht te klasseren. De stad en ook erfgoedminister Geert Bourgeois zijn tegen. Het zou ervoor zorgen dat niets meer kan, maar dat is een totale misvatting, zegt Priem.

De voorzitter van Erfgoedforum Brugge pleit ervoor om dit gebouw, dat geen historische waarde heeft en niet past in het straatbeeld, af te breken en hier iets nieuws neer te zetten. Graag zouden ze wat meer inspraak willen.

Afwachten waar de stad morgen mee uitpakt. Zondag plant de Erfgoedforum Brugge een informatievergadering in het woon- en zorgcentrum Minnewater in de Sebrechtsstraat.

-Kijk vanavond vanaf 18 uur naar het nieuws op Focus voor een volledig verslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier