Vuurwerkverkoop valt tegen

Redactie KW

De vuurwerk verkoop valt dit jaar tegen. De vorige jaren waren de eindejaarsfeesten topdagen voor de verkopers van vuurwerk maar dit jaar komt de verkoop niet op gang.

Dat allemaal te maken met de onduidelijke wetgeving over het afsteken van feestvuurwerk.

Loods 8 is een bekende vuurwerkwinkel in het Brugse. Andere jaren stond je hier een uur in de rij om af te rekenen maar nu gaat alles vlotjes. De Gas wetgeving en onzekere berichtgeving daarover schrikken de klanten af. Glenn Van Thournout: “Mensen uit de Westhoek komen niet of minder. We merken een verschil van 15 % in de verkoop. Net door die onzekerheid.”

Gasboetes

In Vuurwerkshop JO in Heestert hetzelfde verhaal. Deze vuurwerkverkoper investeerde dit jaar nog 90.000 euro om aan de strenge wetgeving te voldoen. Maar de klanten weten niet waar ze aan toe zijn. Heel wat feestneuzen vrezen dat ze een GAS boete riskeren.

Het is de burgemeester die beslist over het afschieten van vuurwerk. Sommige gemeentebesturen lossen het op met een collectieve vergunning voor de oudejaarsnacht. De vuurwerksector pleit al jaren voor een duidelijke communicatie over het afsteken van eindejaarsvuurwerk in combinatie met info over het veilig omgaan ermee.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier