Vuurwerkspecialist Thomas Desmet uit Marke speelt letterlijk met vuur

Redactie KW

De nacht van 31 december op 1 januari zal er weer flink wat afgeschoten worden. Voor u dekking gaat zoeken in uw kelder: vuurwerk bedoelen we. Voor Thomas Desmet is dat dagelijkse kost. De dertiger verkoopt in zijn Vuurwinkel in Marke vuurwerk en vuureffecten en laat zich even graag inhuren door filmploegen, theatercollectieven en festivals: “Kunnen spelen met een krachtig natuurelement zoals vuur, is geschift en tegelijk fascinerend.”

Thomas Desmet kreeg de ‘vuurmicrobe’ letterlijk binnen toen jij 16 was. “Ik heb ooit eens aan een circuskamp van Circus Ronaldo deelgenomen en er was toen een vuurspuwer mee. Ik was daar meteen wild van – en ik ben het uiteindelijk ook zelf gaan doen. Als vuurspuwer kreeg ik wel eens de vraag of ik nog iets meer kon. Waarna ik mij op vuurwerk en vuureffecten ben beginnen concentreren. Omdat ik dat goed genoeg wou kunnen, ben ik opleidingen gaan volgen: bij Stage- en Filmpyrotechnics in Duitsland en bij Groupe F in Frankrijk.” In 2008 begon Thomas Visual FX, een eenmanszaak die ‘pyrotechniek en speciale effecten op maat’ aanbiedt: van auto-explosies over bombrieven tot schuim- en zeepbeltoestanden.

Zelf niks meer over

In het najaar van 2010 volgde een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Thomas: de Vuurwinkel. “Uit bezorgheid. Rond Nieuwjaar steken hopen mensen vuurwerk af in hun tuin, maar slechts een fractie weet hoe het moet. Het gevolg: accidenten. Je kan niet geloven welke verhalen wij hier soms te horen krijgen! Ik wil geen kwaad spreken, maar dat ‘bijna-supermarkten’ en krantenwinkels vuurwerk mogen verkopen, dat gaat er bij mij niet in. De Vuurwinkel is enkel open op afspraak. Zo kunnen wij tijd maken voor onze klanten, krijgen ze alle uitleg die ze nodig hebben opdat ze geen gevaar zouden lopen. Op die manier laten we de mensen profiteren van de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding.”

“In december zijn we wel elke dag open. Tja, dat is onze topperiode natuurlijk. Vorig jaar verkochten we zoveel op oudejaar dat we al om half zes uitverkocht waren! We hadden zelfs niks meer in huis om ‘s avonds zelf af te steken. Dat zal ons dit jaar niet overkomen.”

(MC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier