VUB onderzoekt het werk van de Roeselaarse postbodes wetenschappelijk

Redactie KW

Het postkantoor van Roeselare is een van de acht kantoren van bpost waar de fysieke inspanning van de postbodes wetenschappelijk wordt onderzocht. Met de resultaten wordt rekening gehouden bij de reorganisatie van de postbestelling.

Ten gevolge van die reorganisatie zullen tegen 2015 ‘enkele duizenden’ postbodes voltijds binnen werken (om de post te sorteren) of de hele dag buiten aan de slag zijn om brieven te bestellen. Met het onderzoek wil bpost “nagaan of de fysieke inspanning voor binnen- en buitenwerk verschilt, vooral om overbelasting door de werknemers te vermijden.”

Hartritme en energieverbruik

Concreet zal het Brussels Laboratorium voor Inspanning en Topsport (BLITS) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de fysieke inspanning van 32 postmannen en -vrouwen uit kantoren verspreid over België in kaart brengen. De wetenschappers volgen de bpost-werknemers een week tijdens binnenwerk en een week tijdens de postbedeling, te voet, per (elektrische) fiets of met de motorfiets. Ze meten onder meer het hartritme en het energieverbruik.

De tests lopen tot midden november. Op basis van de resultaten zullen de onderzoekers aanbevelingen doen voor de uitvoering van het reorganisatieplan en om de bestaande preventieve maatregelen eventueel aan te passen. Bpost benadrukt dat het onderzoek gebeurt in overleg met de vakbonden. De reorganisatie van de ‘mailactiviteiten’ van bpost werd begin dit jaar aangekondigd. Daarbij zal alle post gesorteerd worden in vijf grote centra.

Sorteren en uitreiken meer gescheiden

De postbode die de brieven in de bus steekt, zal zelf niet meer moeten sorteren. “Tegen 2015 zal de postbode nog maar een klein deel van zijn tijd moeten wijden aan het voorbereiden van zijn ronde, het grootste deel zal gaan naar de postuitreiking op straat”, zei Mark Michiels, hr-directeur bij bpost. Een voltijdse werknemer van bpost werkt 7.36 uur per dag. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier