Vrouwen onder de Boerka in Kruitmagazijn

Redactie KW

Vrouwen onder de Boerka is een opmerkelijke tentoonstelling in het Kruitmagazijn in Ieper. Afghaanse vrouwen maken beelden van ruiters te paard, krijgers die strijden voor rechten voor vrouwen en meisjes in Afghanistan. Een uniek en vaak verguisd project in een geteisterd oorlogsland, want vrouwen mogen er eigenlijk niet werken. Het Vrouwencentrum in Istalif, geleid door Jenny Vanlerberghe, geeft vrouwen een job, een stuk waardigheid.

Een leger van 500 krijgers te paard, vredeskrijgers, is een van de blikvangers van de tentoonstelling ‘Vrouwen onder de boerka’. Afghaanse vrouwen maken beelden van een keramiekatelier. Een project van Moeders voor Vrede en het Vrouwencentrum in Istalif Afganistan, dat door Jenny Vanlerberghe bezield wordt.

Voor het eerst in hun leven hebben Afghaanse vrouwen een job en verdienen ze geld. Het vrouwencentrum Istalif betaalt hen een loon, geeft hen een stuk waardigheid en vrijheid. Niet ongevaarlijk want vrouwen mogen eigenlijk niet werken.

De beelden worden verkocht en met de opbrengst en microkredieten kunnen Moeders voor Vrede nog meer projecten opzetten. In het boek ‘Lach niet Khanoem’ vertelt Jenny Vanlerberghe openhartig over het Vrouwencentrum en leven tussen vernedering en hoop. Vrouwen onder de Boerka loopt nog tot 23 november in het Kruitmagazijn in Ieper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier