Vrouwen lopen marathon voor vrede

Zes vrouwen uit Diksmuide hebben in Berlijn een halve marathon gelopen. De tocht was symbolisch bedoeld om Diksmuide als vredesstad te promoten.
Redactie KW

Zes vrouwen uit Diksmuide hebben in Berlijn een halve marathon gelopen. De tocht was symbolisch bedoeld om Diksmuide als vredesstad te promoten. Startpunt was het Kate Kollwitzmuseum in Berlijn. De tocht verliep dwars door de stad tot aan de beruchte muur.

Tijdens de eerste wereldoorlog verloor Kate Kollwitz haar zoon bij een aanval op Diksmuide. Vandaar dat de tocht ‘vrouwen voor vrede’ dit jaar aan het Kate Kollwitzmuseum in Berlijn start. “Daar zijn we vertrokken met onze halve marathon. We hebben een aantal belangrijke punten aangedaan om te eindigen bij de muur. Op drie mei lopen we de rest van de marathon, van Vladslo tot aan de Ijzertoren”, zegt Auke Vanblaere van Vrouwen voor vrede.

In Vladslo staat het treurend ouderpaar van Kate Kollwitz, een monument ter nagedachtenis aan haar zoon. Volgende week lopen de vrouwen voor vrede nog een halve marathon. De twee tochten zijn symbolisch bedoeld. “Het is inderdaad symbolisch bedoeld, als een statement voor de vrede en om Diksmuide als vredesstad te bekrachtigen. Wij willen een vredesstad zijn want Diksmuide is tijdens de eerste wereldoorlog volledig verwoest geweest. Wij willen ons daar laten aan herinneren”, zegt schepen van toerisme Eric Seurynck.

Het is al de vierde keer dat Diksmuidse vrouwen een vredestocht ondernemen. Lopen is een ideale manier om een stad te verkennen. “Het was leuk om alles te zien, de muur, de scheiding tussen oost en west. Je merkt dat er nog een andere mentaliteit is. Opmerkelijk zijn de heel moderne gebouwen die gecombineerd zijn met het verleden”, vertelt Auke Vanblaere.

Tijdens de tocht volgende week kan iedereen de laatste kilometers meelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier