Vrouw uit Zimbabwe beschuldigt politie van racistische aanpak in station van Lichtervelde

Redactie KW

De uit Zimbabwe afkomstige Pauline Amos beschuldigt politieagenten en een spoorwegarbeider van racistische handelingen en uitlatingen in het station van Lichtervelde.

Op een zondag keerde ze met haar dochter Ethel (16) en drie andere – zwarte – meisjes van 16, 17 en 12 jaar oud met de trein terug van een dagje Plopsaland. In Lichtervelde moest het vijftal overstappen, maar daar liep het fout.

“We waren gehaast om onze aansluiting te halen en mijn dochter stak de sporen over via een pad dat enkel door werknemers van de spoorwegen mag gebruikt worden. De andere meisjes en ik gingen via de trap, en toen we op het perron arriveerden, hoorden we de conducteur tegen Ethel zeggen dat dat pad niet voor publiek diende. Mijn dochter excuseerde zich en ook de conducteur was beleefd en rustig. Hij wilde ons enkel op het gevaar wijzen.”

“Denk je misschien dat het hier Congo is?”

“Plots kwam er echter een werkman van de NMBS bij en die was erg agressief. Hij schreeuwde naar mijn dochter: jij stapt niet op die trein, jij blijft hier! Toen mijn dochter toch aanstalten maakte om op de trein te stappen, begon hij aan haar te sleuren. Op die manier heeft hij haar legging en haar handtas gescheurd. Mijn dochter dreigde hem aan te klagen voor aanranding, waarop die man de politie opbelde. Ondertussen moest iedereen van de trein, want die mocht niet vertrekken.”

“Toen de politie gearriveerd was, probeerde mijn dochter de situatie uit te leggen aan de drie agenten. Maar in plaats van te luisteren, riep één van hen “Denk je misschien dat het hier Congo is?” Toen ik hen zei een klacht neer te leggen wegens racisme, zeiden ze dat ik met hen mee moest. Daarop hebben ze mij, met mijn handen op de rug, geboeid en op de grond gegooid. Met drie hielden ze mij in bedwang door op me te zitten.”

“Onderzoek zal het moeten uitwijzen”

Commissaris Blanchaert van politiezone Regio Tielt reageert op de beschuldigingen van Pauline Amos. “Ik weet dat er in het station van Lichtervelde ongeregeldheden zouden plaatsgevonden hebben”, aldus de commissaris. “Ik denk echter dat er mijn diensten niks te verwijten valt. Ik denk ook niet dat er racistische handelingen of uitspraken geweest zijn. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal dat blijken uit het onderzoek. En dan zal er uiteraard opgetreden worden.”

De vrouw heeft in haar woonplaats Maarkedal alvast klacht ingediend bij de politie.

(TV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier