Vrouw die mails verstuurde tijdens werkuren krijgt gelijk van rechter

Redactie KW

In Bredene is een bediende van op de toeristische dienst vorig jaar op staande voet ontslagen nadat ze tijdens de werkuren honderden mails naar haar vriend had verstuurd. De vrouw spande een proces aan tegen het gemeentebestuur van Bredene en won de rechtzaak. De gemeente blijft erbij dat de vrouw niet ten onrechte is ontslagen.

Wie op z’n werk geregeld eens een privémail verstuurt, denkt beter nog eens na vooraleer hij op verzenden drukt. Sophie Vanmalleghem werkte als bediende bij de gemeente Bredene. Toen ze in februari 2007 terug kwam van een weekje vakantie, werd ze bij de secretaris geroepen en op staande voet ontslaan. Volgens de gemeente had ze te veel privé-mails verstuurd. Volgens schepen Steve Vandenberghe van Bredene gaat het om ruim 1.300 mails in 28 dagen.

Volgens Sophie Vanmalleghem is dat aantal sterk overdreven. Ze stelt zich vragen bij de manier waarop het gemeentebestuur aan de e-mails raakte. Volgens het gemeentebestuur werd een ICT-medewerker gealarmeerd door die SPAM-filter, omdat er een overdreven groot aantal mails van en naar één bepaald adres werd verstuurd. Vanmalleghem werd ontslagen, maar stapte naar de rechter uit Brugge. Die geeft haar nu gelijk omdat er in het arbeidsreglement niets gezegd wordt over privé e-mailverkeer van de personeelsleden.

Het gemeentebestuur van Bredene heeft ondertussen een dienstnota verstuurd naar alle personeelsleden om het privégebruik van e-mails in te perken.

Sophie Vanmalleghem is tevreden met het vonnis van de rechter en hoopt op eerherstel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier