Vrijwilligers worden massaal verwend

Redactie KW

In de volledige provincie worden dit weekend de vrijwilligers in de bloemetjes gezet. Zowel in Oostende als in Kortrijk werden de vrijwilligers dit weekend extra verwend.

Verwenontbijt in Oostende
Met een verwenontbijt werden zaterdag de 30 vrijwilligers van de Stedelijke Bibliotheek Kris Lambert bedankt voor hun inzet. “Vrijwilligers worden steeds belangrijker”, zegt cultuurschepen Nancy Bourgoignie.

“Het inzetten van vrijwilligers kadert in het educatief project Zandletters. Er zijn elke twee weken workshops en die zijn altijd volzet”, zegt Martine Vandermaes, coördinator van de bloeiende bibliotheek. “Onze vrijwilligers geven cursussen maar helpen ook achter de schermen bij het opbergen of herstellen van boeken of CD’s. Toch is het niet de bedoeling dat vrijwilligers de taken van het personeel overnemen”, aldus Vandermaes. Ook cultuurschepen Nancy Bourgoignie is onder de indruk : “Wat me opvalt is hun spontane inzet en bijzonder grote motivatie. De 30 vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage en vervullen een maatschappelijke functie.” Odette Vannieuwenhuyse startte zes jaar geleden als vrijwilliger : “Ik geef hier computercursussen Word en Internet en vind het een nuttige bezigheid omdat ik mensen van mijn generatie kan bijbrengen hoe een computer werkt. ” Ook Gerda Guldentops is er van bij het begin bij : “Ik kom één maal per week naar de bib en sta in voor de lessen waarbij cursisten kennismaken met het klavier en de muis. Mijn taak als vrijwilliger geeft me veel voldoening.” Buurtbewoonster Lena Blomme is ook positief : “Ik lees uit kinderboeken voor voor vijf- en zesjarigen, net zoals ik dat thuis doe voor mijn kleinkinderen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes en het is bijzonder aangenaam.” (Edwin Fontaine)

Kortrijk toont waardering voor vrijwilligersOp zondag zet Kortrijk zijn vrijwilligers in de kijker tijdens een heuse ‘Vrijwilligersdag’ van 15 tot 20.30 uur in Budascoop. Als thema werd gekozen voor ‘duurzaam vrijwilligerswerk’ in de brede zin van het woord.

“Met deze derde vrijwilligersdag willen we vrijwilligers die in Kortrijk wonen en mensen die zich vrijwillig in de stad inzetten onze waardering tonen. We verwachten een 500-tal bezoekers”, zegt Björn Van Hamme. “Het thema duurzaamheid uit zich in het gebruik van duurzame producten en oplossingen. Daarnaast geven we tips om duurzaam om te gaan met vrijwilligers. Het Kortrijkse vrijwilligersbeleid heeft drie invalshoeken : ondersteunen, stimuleren en waarderen. Dat laatste doen we met deze verwendag. Het programma is gericht naar gezinnen. We willen ook hen bedanken. Het programma is gevarieerd met muziek, film en dans van voornamelijk lokale artiesten. Eind vorig jaar liep een fotowedstrijd ‘vrijwilligers in beeld’. De resultaten zijn vandaag te zien en om 19 uur wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. De foto’s zullen op verschillende openbare plaatsen te zien zijn tijdens een rondreizende tentoonstelling. Hiermee willen we onze waardering uiten.” (vevr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier