Vrijspraak voor 25 militairen beschuldigd van fraude met duikpremies

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge heeft maandag geoordeeld dat 25 militairen van de marinebasis van Zeebrugge zich niet schuldig hebben gemaakt aan het onrechtmatig opstrijken van duikpremies. Zo komt een einde aan het proces dat bijna vier jaar lang aansleepte. De beklaagden reageerden opgelucht op het vonnis. Het openbaar ministerie heeft nog 15 dagen de tijd om in beroep te gaan.

De 25 duikers werden verdacht voor in totaal 200.000 euro aan onrechtmatige premies te hebben opgestreken. De feiten over het onterecht toekennen van premies voor droogduiken kwamen in 2007 aan het licht bij een intern onderzoek. “Droogduiken” is een bezoek aan de decompressiekamer, waarin duikomstandigheden gesimuleerd worden. De duikbeurten werden echt nooit uitgevoerd. De verduisterde premies werden verdeeld onder de militairen die voor duikbeurten in aanmerking kwamen.

De hoofdverdachte, luitentant-kolonel Jan W. (53) voor wie een vordering van achttien maanden werd gesteld, verklaarde dat hij het gesjoemel van zijn voorganger probeerde stop te zetten. Hij had altijd beweerd dat hij onwetend de werkwijze had overgenomen die daarvoor gangbaar was. De rechtbank gaf de man en alle militairen nu gelijk en sprak hen vrij over de hele lijn.

(Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier