Vrijspraak gevraagd voor ex-bankier in nevendossier L&H

Redactie KW

Ex-bankier Eddy Vandermeulen (54) zorgde in opdracht van Pol Hauspie voor geld om te investeren in bedrijven rond L&H en bracht dat naar de bank in Luxemburg, maar hij heeft nooit de bedoeling gehad enig misdrijf te plegen. Dat heeft de raadsman van Vandermeulen dinsdag gezegd op het proces rond het nevendossier L&H voor de correctionele rechtbank van Ieper. De advocaat vroeg de vrijspraak.

Eddy Vandermeulen staat samen met Pol Hauspie en Eric Michiels voor de Ieperse rechter terecht voor het verduisteren van ruim 9 miljoen euro. Zowat 120 vooral West-Vlaamse beleggers stopten dat geld in de bedrijven Flanders Dialoque Compagnie, The Learning Kernel en Document Management Partners, firma’s die in de marge van L&H werden opgericht. De investeerders werd wijsgemaakt dat ze het dubbele of drievoudige van hun
geld zouden terugkrijgen, gezien de mogelijke overname van de handelszaken door L&H.

Eerder vorderde het openbaar ministerie een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete tegen de drie beklaagden. Volgens het OM zijn de drie medeverantwoordelijk voor de grootschalige verduistering, maar waren het vooral Hauspie en Michiels die de touwtjes in handen hielden. Toch zou Vandermeulen hebben geweten dat hij over de schreef ging.

De verdediging van Vandermeulen betwist dat. “De man zocht in opdracht van Pol Hauspie geld dat, weliswaar via een omweg, in Luxemburg terechtkwam, waar de investeringsvehikels waren”, aldus de advocaat. “Zijn rol stopte bij het afleveren van het geld. Dat keerde daarna trouwens terug naar de betrokken ondernemingen. De nevenbedrijven gingen ten onder omdat het moederbedrijf L&H ten onder is gegaan.”

Nog volgens de advocaat zijn de slachtoffers hun geld kwijt omdat ze het stopten in wat een IT-zeepbel bleek te zijn. “Wie investeert, neemt nu eenmaal risico’s”, klonk het. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier