Vrijspraak door onderzoeksfouten in drugszaak rond Servi-Lab

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge is van oordeel dat verschillende telefoontaps in de drugszaak rond het Tieltse chemische bedrijf Servi-lab ongerechtvaardigd waren. Daardoor werden alle beklaagden maandag vrijgesproken van verdere rechtsvervolging.

De onderzoeksrechter had tijdens het gerechtelijk onderzoek telefoontaps gevraagd om verschillende redenen. Enerzijds een levering van mierenzuur en zoutzuur waarvan vermoed werd dat ze zouden gebruikt worden voor de aanmaak van drugs, en anderzijds omdat de hoofdbeklaagde niet aan zijn proefstuk toe zou zijn geweest en omdat er een vermoeden was van criminele feiten. Volgens de rechter is dat echter geen gerechtvaardigde reden om tijdens een gerechtelijk onderzoek de taps te vragen. Daardoor werden die onderzoeken nietig verklaard. Aangezien het grootste deel van het onderzoek net op die telefoontaps berustte, was er volgens de rechter nu onvoldoende bewijs om de beklaagden te veroordelen.

Volgens het federale parket gebruikte het Tieltse bedrijf chemische producten voor de aanmaak van synthetische drugs in laboratoria in Nederland. Aanvankelijk had het federale parket 4 jaar effectieve celstraf gevorderd voor J.D., de zaakvoerder van het ondertussen failliete Servi-Lab. F.L. riskeerde als tussenpersoon dezelfde straf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier