Vrijdag start prestigieuze tentoonstelling Karel de Stoute

Redactie KW

In het Groeningemuseum in Brugge opent vrijdag de tentoonstelling Karel De Stoute, Pracht en Praal in Bourgondi Unieke schilderijen, harnassen en manuscripten uit de 15de eeuw tonen hoe de Bourgondische hertog en de mensen aan het hof leefden. Karel de Stoute werd slechts 44 jaar en was n van de rijkste vorsten van Europa.

Karel de Stoute is in 1433 geboren als zoon van Filips de Goede en Isabella van Portugal. Het was een ambitieuze hertog die koning wilde worden en daarbij niet terugdeinsde voor oorlog. Zijn naam stond symbool voor zijn karakter.

“Die naam staat niet voor de stoutmoedigheid,” zegt conservator Till-Holger Borchert. “Het had vooral te doen met het impulsieve karakter van de man. 06.27: Hij is een egomaan. Hij gaat alle beslissingen naar zichzelf toetrekken en doet minder beroep op adviseurs. Probeert altijd het laatste woord te hebben.”

Op de tentoonstelling in het Groeningemuseum zie je met hoeveel pracht en praal de Bourgondiërs uitpakten. Kostbare wandtapijten en edelsmeedwerk, maar ook de kledij van toen, zoals deze rode tuniek voor mannen. Karel de Stoute was een trendsetter.

De tentoonstelling is uniek, want heel wat stukken uit Zwitserland komen na 500 jaar voor het eerst naar Brugge terug.

De tentoonstelling Karel de Stoute – Pracht en praal in Bourgondië loopt vanaf vrijdag tot 21 juli in het Groeningemuseum in Brugge.

In avant-première vanavond al een blik op de tentoonstelling, in het nieuws op Focus en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier