Vrijdag opnieuw staking in Brugse gevangenis

Redactie KW

In zeven Belgische gevangenissen zal er de komende dagen gestaakt worden door de cipiers. Dat meldt ACOD-woordvoerder Robby De Kaey. De actie die donderdagmorgen 2 oktober in Antwerpen begon, wordt volgens De Kaey goed opgevolgd: niemand is aan het werk gegaan. De staking gaat uit van de socialistische vakbond ACOD, maar ACV en VSOA tonen zich over het algemeen solidair met de eisen van hun collega’s.

In de gevangenissen van Antwerpen en Merksplas wordt sinds donderdag 06.00 uur gestaakt tot en met zaterdag op hetzelfde uur. Mogelijk wordt die actie nog verlengd tot het einde van het weekend. Dat zal vrijdagmiddag duidelijk worden.

In Hasselt waren er begin deze week al acties, en die worden eveneens vrijdag geëvalueerd. Als een meerderheid het nuttig acht om verder te staken, komt er ook in Limburg een verlenging van de actie.

In de Brusselse gevangenis van Sint-Gillis wordt er donderdag sowieso gestaakt en vrijdag komen er 24-urenacties in Wortel, Turnhout en Brugge. In Wallonië in de psychiatrische strafinstelling van Paifve legden de cipiers woensdag het werk neer en zij staken ook donderdag nog voort.

Alle acties hebben betrekking op de cao-onderhandelingen die volgens het ACOD opnieuw moeten opgestart worden. Ze eisen koopkrachtverhogende maatregelen en een uniforme richtlijn qua arbeidsreglement. Over dat laatste wordt volgens de bonden al vijf jaar gepalaverd, zonder concrete afspraken.

Directies zouden profiteren van de onduidelijkheid om inzake arbeidstijd en compensatiedagen hun eigen wetten te maken. De vakbonden vragen van de minister van Justitie dat hij eenduidige richtlijnen opstelt die nageleefd moeten worden in alle Belgische gevangenissen. Daarvoor moet er overlegd worden met alle betrokken departementen, niet alleen justitie, maar ook begroting en personeelszaken. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier