Vriesweer zorgt voor problemen bij het ontdooien van ijspistes

De ijspiste op de Grote Markt van Brugge moet met behulp van extra warmte ontdooien.
Redactie KW

Door het vriesweer ondervinden een aantal steden en gemeenten moeilijkheden om hun ijspiste af te breken. Het ontdooien duurt langer dan verwacht. In Roeselare is het wachten op een verwarmingspomp om het ijs te laten smelten. De piste in Brugge werkt met een buizensysteem dat kan worden verwarmd. Maar ook daar gaat het ontdooien nog trager dan verwacht.

Het was moeilijk om het ijs begin december gekoeld te krijgen, nu blijkt het nog moeilijker om het weer te ontdooien. In Brugge is de koelinstallatie zondagavond stilgelegd. 48 uur later ligt er nog altijd een bijna gave ijspiste. Op een drietal plaatsen zijn de buizen al zichtbaar. Maar dat is weinig als je weet dat ze voortdurend 13 graden warm hebben.

“We hebben een zeer goede machine die in plaats van koude warmte blaast. Maar door de nachtvorst vriest de bovenlaag zodanig hard aan dat we extra moeten draaien om dat weg te krijgen”, zegt Robert Dooms van het Brugs Handelscentrum.Ook in Roeselare verwachten ze morgen zo’n pomp om de piste te ontdooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier