Vriendenkring schenkt 19de eeuwse drukken aan Abdijmuseum Koksijde

Redactie KW

Familiares de Dunis, de vriendenkring van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde, schenkt 2 19de eeuwse drukken aan het Abdijmuseum: het 1ste deel van de reeks Vlaamse kronieken die Kervyn de Lettenhove publiceerde, en de befaamde, maar enigmatische ‘Codex Dunensis’.

De twee boeken werden door de Familiares de Dunis niet alleen aangekocht voor het museum, maar op kosten van de vriendenkring ook heel degelijk hersteld. Nu kunnen de boeken door elke geïnteresseerde geraadpleegd worden voor verdere studie.

Het eerste deel van de Vlaamse kronieken verscheen in 1879 en biedt de integrale tekst over de geschiedenis van Vlaanderen tot in de 14de eeuw. Baron Kervyn de Lettenhove staat bekend als een enorme publicist. Ook het tweede boek werd door dezelfde edelman-historicus uitgegeven. De volledige titel luidt ‘Codex Dunensis sive diplomatum et chartarum medii aevi amplissima collectio’, en verscheen vier jaar eerder. Het is de uitgave van bijna 400 teksten die hij aantrof in een register in de Brugse Stadsbibliotheek (nr. 418). Het komt dus uit de kostbare collectie van de Duinenhandschriften, die er met de Franse Revolutie verzeilden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier