Vriend van slachtoffer roofmoord in Kortrijk legt verwarde getuigenis af

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge over de roofmoord op Fatiha El Barrani (21) heeft haar vriend Bilal Abarkan dinsdag een verwarde getuigenis afgelegd.

Abarkan was de dealer van de Noord-Fransen Franck Van Vossen (36) en Matthieu Lefebvre (26). Zij brachten het slachtoffer in Kortrijk met hamerslagen om het leven.

Fatiha El Barrani kreeg het aan de stok met de Noord-Fransen omdat die niet tevreden waren over de kwaliteit van de geleverde drugs. Toch verklaarde haar vriend dat het slachtoffer geen drugs verkocht, ook niet in zijn opdracht. Abarkan werd na de feiten door een zekere ‘Simo’ ingelicht. Hij verklaarde dat hij daarna zelf een kijkje ging nemen en zelfs een ambulance belde. In de loop van het onderzoek was daar helemaal geen sprake van. Simo, die volgens de beschuldigden lange tijd in het drugspand aanwezig was, werd nooit opgespoord.

Met noorderzon naar Nederland

Het gedrag van Abarkan was die avond van 13 november 2010 op zijn minst opvallend. Hij vertrok met zijn hele hebben en houden naar Nederland. Onderzoeksrechter Allegaert getuigde dat de dealer zelfs alle communicatie met zijn kennissen verbrak. Toen hij op aanraden van zijn advocate Natalie Aernoudts toch terug opdook, werd Abarkan een tijdje door de onderzoeksrechter aangehouden.

Thomas Vandemeulebroucke, advocaat van Van Vossen, kon de warrige getuigenis van Abarkan maar matig appreciëren. Zo beweerde de getuige dat hij na de dood van Fatiha niet meer dealde, terwijl hij sindsdien wel nog tot vier jaar cel werd veroordeeld. De verdediging vroeg ook aan Abarkan of hij geld had meegenomen uit het pand. De getuige ontkende, maar gaf wel toe dat hij een gsm van het slachtoffer had meegenomen.

Ingebroken op verkeerde adres

De eerste getuige dinsdagochtend was onderzoeksrechter Marc Allegaert. De onderzoeksrechter bevestigde het verhaal van de beschuldigden. Van Vossen en Lefebvre probeerden eerst bij een andere dealer in te breken, maar deden dat op het verkeerde adres. Daarna wilden ze drugs kopen bij Abarkan. Het blijft onduidelijk of ze de intentie hadden om daar drugs te stelen. “De gelegenheid maakt vaak de dief”, stelde de onderzoeksrechter. Verder merkte hij op dat hij Franck Van Vossen nooit op leugens kon betrappen. Zijn jongere kompaan bekende de hamerslagen pas nadat hij bij een polygraaftest door de mand viel.

Dinsdagnamiddag komen eerst de politiemensen aan het woord die de verdachten in Frankrijk ondervraagd hebben. Daarna komen in principe de ouders van Fatiha El Barrani aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier