“Vreemdelingen in de Westhoek” focust op niet-Europese soldaten tijdens W.O.I

Redactie KW

In de stroom van publicaties over de Eerste Wereldoorlog is ook “Vreemdelingen in de Westhoek tijdens de Grote Oorlog verschenen”

Auteur Geert Noppe focust zich daarin op het multiculturele aspect. De koloniale machten die bij de strijd betrokken waren, stuurden soldaten of arbeiders van over de hele wereld naar het front. Tussen die vele nationaliteiten trokken de Canadese indianen de aandacht van Geert Noppe. “Ik heb geprobeerd alles in kaart te brengen. Op de Menenpoort heb ik er 45 geregistreerd en er staan 32 individuele graven”.

Reservaten

Op de Ridge Wood begraafplaats in Voormezele ligt Sampson Comego. Samen met zijn 2 broers is hij met de beloftes van een goed soldij en meer burgerrechten naar hier gelokt. Geert Noppe noemt de indianen tragische helden. Ze vochten voor vrijheid terwijl ze thuis in Canada opgesloten leefden in reservaten. Hij sneuvelde als scherpschutter tijdens een opdracht in Dikkebus. Eén jaar nadat hij dienst nam bij het 21 ste bataljon. “Eén van de topschutters was Johnson Paudash”, zegt Noppe. “Ik ben nog altijd in contact met zijn kleinzoon. Ik hoop dat ze in 2015 een passende herdenking organiseren voor die mensen in Vlaanderen”.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier