Vredeswakes Langemark 2014-2018 uit de startblokken

Redactie KW

Onder de noemer ‘Wakker voor vrede. De eerste stap’ vond zondag in Langemark-Poelkapelle een grote vredeswake plaats. Het was de prelude van een reeks van 12 vredeswakes, die in november 2014 van start gaan.

Een reeks vredeswakes, van 9 november 2014 tot november 2018, rond 12 verschillende thema’s en met belangrijke getuigen en vredesapostelen uit binnen- en buitenland: voor dat bijzondere project slaan zeven partnerorganisaties de handen in elkaar. Ze willen zo een wezenlijke bijdrage leveren tot een waardige herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

De vredeswake ‘Wakker voor vrede. De eerste stap’ vond plaats in de Sint-Pauluskerk. “Er waren naar schatting 900 aanwezigen waarmee we zeer tevreden zijn”, vertelt wakecoördinator Peter Peene. “We kregen enkel positieve reacties. Iedereen is enthousiast.” Jeanne Devos, die wereldwijd bekendheid geniet als oprichtster van een Beweging voor Dienstmeisjes in India, sprak als eregaste een vredesboodschap uit. “Zij werd getrakteerd op een indrukwekkende staande ovatie van enkele minuten”, aldus Peene.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, in 1984 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, aanvaardde vorig jaar het bijzondere peterschap van de Vredeswakes en sloot niet uit dat hij dit jaar naar België zou komen. De droom van de organisatoren kwam niet uit maar Tutu stuurde wel een speciale videoboodschap waarin hij de deelnemers aan de Vredeswake toesprak. Hij deed onder meer een oproep naar jongeren om zich actief in te zetten voor de vrede.

Dat de Vredeswakes in Langemark-Poelkapelle plaats vinden, is geen toeval. De gemeente lag in 1914-1918 op de frontlijn en werd volledig verwoest. Op heden liggen 58.000 jonge mannen in Langemark-Poelkapelse grond begraven, vooral Britten en Duitsers. De Duitse begraafplaats is één van de drukst bezochte sites uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Vroegere vijanden vonden in een eenzelfde gemeente een laatste rustplaats. Hier pleiten voor vrede en verzoening heeft dan ook een bijzondere symbolische waarde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier