Vrederechter Jan Nolf : ‘Parkeervorderingen van 2010 in Roeselare zijn ongegrond’

Redactie KW

Vrederechter Jan Nolf sprak woensdagmorgen een bijzonder opmerkelijk vonnis uit : de door de nv Parkeren Roeselare voor de vrederechter gebrachte parkeervorderingen van mensen die na drie aanmaningen hun parkeerretributie in 2010 niet betaalden, zijn ongegrond. Reden : de door de stadsontvanger van Roeselare doorgespeelde identiteitsgegevens van parkeerovertreders werden onrechtmatig verkregen.

Het omstreden parkeerbeleid in Roeselare, dat sinds februari 2010 wordt geëxploiteerd door de nv Parkeren Roeselare, blijft een heikel punt. Op vrijdag 25 maart werd in het Roeselaarse vredegerecht een eerste themazitting gehouden met betrekking tot de dagvaardigingen van niet-betaalde parkeerretributies. Voor de mensen die toen verstek lieten, sprak vrederechter Jan Nolf woensdagmorgen op basis van een ‘testcase’ een belangrijk vonnis uit. Het ging dus om zaken van overtreders die na verschillende aanmaningen hun parkeerboete niet wilden betaalden en door het private parkeerbedrijf nv Parkeren Roeselare voor de vrederechter werden gedagvaard. Voor wie ‘vrijwillig’ betaalde, verandert er niks.

Schending van privacy

Voor het verkrijgen van de identiteitsgegevens van parkeerovertreders klopte de NV Parkeren Roeselare in 2010 – vooraleer het zelf op 5 januari 2011 een protocol met de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer afsloot – bij het stadsbestuur van Roeselare aan. Uit mailverkeer is gebleken dat de stadsontvanger die gegevens bij de dienst D.I.V. (Directie Inschrijvingen van Voertuigen) opvroeg en doorspeelde aan de nv Parkeren Roeselare.

De stad Roeselare had echter geen protocol afgesloten met die overheidsdienst en was door de Privacycommissie niet gemachtigd om die informatie door te spelen. Volgens het vonnis van vrederechter Jan Nolf betreft “het geen loutere formaliteit, maar een concreet inhoudelijk engagement voor en de effectieve invulling van de rechtsbescherming en privacybeveiliging voor de parkeerconsument.”

Op basis daarvan wees vrederechter Jan Nolf alle vorderingen af. Die afwijzing geldt wel alleen voor alle zaken waarin de opvraging van de identeitsgegevens gebeurde door de stadsontvanger in 2010 (tot en met 4 januari 2011). Vanaf dit jaar is het private parkeerbedrijf wel gemachtigd om die identiteitsgegevens zelf bij de bevoegde dienst DIV op te vragen.

‘Vergetelheid’ ook elders ?

Woensdagmorgen werden op de tweede themazitting 321 zaken behandeld. 27 hadden al betaald, 11 werden weer afgewezen. Na de voorlezing van het vonnis besliste het parkeerbedrijf nv Parkeren Roeselare dat de overige 283 zaken ‘onbepaald uitgesteld’ mochten worden. Er zal geen gevolg meer worden aan gegeven.

Rekening houdend met het klein aantal (36) gemeenten die vermeld worden op de website van de privacycommissie is het voorspelbaar dat die ‘vergetelheid’ ook elders gebeurde. De nv Parkeren Roeselare gaat tegen het vonnis niet in cassatie. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier