Vragen over schipdonkkanaal blijven onbeantwoord

Schipdonkkanaal
Redactie KW

De Dammenaars blijven met hun vragen zitten over de verbreding van het Schipdonkkanaal na de infoavond die Waterwegen en Zeekanaal organiseerde in opdracht van de Vlaamse overheid. Er waren zo’n 250 mensen opgedaagd in Moerkerke want het plan om het kanaal aan te passen voor de binnenvaart van en naar Zeebrugge zorgt voor heel wat beroering. Maar de infoavond bracht geen duidelijkheid over de gevolgen voor mens en milieu.

Volgend jaar beslist de Vlaamse regering of het Schipdonkkanaal een afwateringskanaal blijft of wordt aangepast voor de binnenvaart. Omdat er nog al wat protest is tegen dat plan houdt waterwegen en Zeekanaal nu lokale infovergaderingen. Maar het charmeoffensief werkte alvast niet in Moerkerke.

Bijna een tiende van het 40 km lange tracé loopt over het Damse grondgebied en dwars door de polders. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de omwonenden en het landschap blijft jammer genoeg onbeantwoord.

“Ik wind mij op omdat het nu al ruim een jaar is,” zegt burgemeester Dirk Bisschop van Damme. “Het is niet alleen het Schipdonkkanaal maar ook de N 49 en de AX en het wordt mij allemaal te veel. We worden opgejaagd met onteigeningen op het grondgebied Damme. Ik stel mij in de plaats van de Dammenaars die de onzekerheid niet meer aankunnen.”

In het dossier over de kanaalverbreding is het ook nog wachten op het resultaat van een resem aanvullende studies. De Damse burgemeester dringt aan dat de Vlaamse regering nog voor de verkiezingen van juni 2009 de knoop door hakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier