Vragen over kosten van kerken

Redactie KW

De tien agendapunten over kerkfabrieken inspireerden diverse fracties tot interpellaties, ondermeer over de kostprijs van de kerken in Diksmuide. Ook de uitspraken in het boek van aartsbisschop Léonard, o.a. over aids, kwamen ter sprake.

Schepen Kurt Vanlerberghe van coalitiepartner SP.A-Open gaf aan dat de partij altijd loyaal de engagementen tegenover de kerkfabrieken is nagekomen en dat ook zal blijven doen. “Alleen moet het ons van het hart dat we de houding en uitspraken van de kerkelijke hiërarchie verwerpelijk vinden”, aldus Kurt Vanlerberghe. SP.A-Open zei wel veel respect te hebben voor parochiemedewerkers “die nuttig en noodzakelijk werk verrichten en vaak een steun en toeverlaat zijn voor zieken en minderbedeelden.”

Jan Van Acker van oppositiefractie Idee2006 merkte op dat de kerken veel kosten terwijl het kerkbezoek blijft afkalven. Hij deed een oproep voor “een progressiever beleid”, met als eerste stap “het openstellen van de kerkgebouwen voor iedereen, omdat het de gemeenschap is die ervoor betaalt.”

Burgemeester Lies Laridon stelde dat CD&V voorstander is van een multifunctioneel gebruik van de kerken en dat in het verleden kerken al werden opengesteld voor culturele evenementen.

(TVDA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 29 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier