Vragen over de Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Met de verjaardag in het vooruitzicht is het goed wat kennis over WOI op te frissen. Zoals het antwoord op de vraag: Waarom wordt 24 augustus 1914 de gekste maandag van de hele oorlog genoemd?

Siegfried Debaeke van uitgeverij Klaproos in Brugge schreef over die vreemde maandag een boek. “Maandag 24 augustus 1914 lijkt me wel de gekste dag van de hele oorlog”, vertelt hij daarover. “Op die dag slaan heel wat burgers in Oost- en West-Vlaanderen plots verschrikt op de vlucht. Het is als een golf die over het land rolt, klein begint, maar steeds grotere vormen aanneemt en uitdeint. Het begint ergens in de streek van Ternat, door een gerucht dat iedereen aan iedereen die hij tegenkomt vertelt: dat de Duitse troepen alle mannen van 15 tot 50 jaar voor zich uitdrijven om als schild te dienen bij gebeurlijke gevechten. Ook al is er niets van waar, toch zorgt het gerucht overal voor paniek. Wie het hoort, is de kluts kwijt, stopt met werken, slaat op de vlucht, vertelt het verder en jaagt weer anderen de stuipen op het lijf.”

De paniek jaagt burgers, jong en oud, van Aalst naar Dendermonde of Gent. Van Gent naar Brugge. Van Deinze naar Kortrijk. Siegfried Debaeke: “De enen vluchten te voet, soms met klompen in de hand, de anderen op karren of met kruiwagens. Wie een fiets bezit, kan zich het snelst uit de voeten maken, en verderop weer als eerste paniek zaaien. Zo belanden ‘s avonds Oost-Vlaamse vluchters in Avelgem, Deerlijk, Vichte, Kuurne, Hulste, Oostrozebeke, Izegem, Meulebeke, Rumbeke en ga zo maar door. Pas als de nacht valt, treedt de rust weer in. Bij vele tienduizenden begint het nieuws door te sijpelen dat de paniekerige vlucht enkele op loze geruchten steunt. Beschaamd beginnen ze terug te keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier