Vragen op gemeenteraad Diksmuide over toekomst van kerken Lampernisse en Oudekapelle

Redactie KW

Op de Diksmuidse gemeenteraad van maandag 26 augustus vroeg Koen De Hantsetters (N-VA) uitleg over de berichten dat de kerken van Lampernisse en Oudekapelle worden gesloten. Schepen Martin Obin (CD&V) zei dat er geen kerken gesloten worden, zolang ze geen andere invulling of herbestemming krijgen.

N-VA zei vernomen te hebben dat het centrale kerkbestuur besloten heeft om in Diksmuide twee kerken te sluiten. “Dat zou te maken hebben met een opgedrongen besparingsplan”, aldus Koen De Hantsetters (N-VA). “Hierbij zijn de namen van Oudekapelle en Lampernisse gevallen.”

Diksmuide wil besparen op het exploitatiebudget voor de kerken. Schepen Martin Obin (CD&V) erkende dat het centraal kerkbestuur nogal afstandelijk reageerde op de besparingsvoorstellen. “Na een vergadering met het stadsbestuur, heeft het centraal kerkbestuur nog verder vergaderd”, aldus Martin Obin. “Daar is dan het idee geopperd om twee kerken te sluiten om te kunnen besparen. Het stadsbestuur was toen al niet meer op de vergadering aanwezig. Maar het is niet onze bedoeling om kerken te sluiten. Zolang de kerken geen andere invulling of herbestemming krijgen, worden er geen kerken gesloten. Op dit ogenblik is er ook geen sprake meer van. Het centraal kerkbestuur is tot andere inzichten gekomen. Er kunnen ook andere keuzes worden gemaakt om te besparen.” Marc Deprez (Idee2006) vond het reduceren van het exploitatiebudget van 491.000 euro naar 350.000 euro niet haalbaar.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier