Vragen bij bouw Guynemerpaviljoen op speelplein

Redactie KW

Het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle vraagt zich af of grote investeringen voor de herdenking van WOI wel nodig zijn. De gemeente krijgt subsidies van de Vlaamse overheid voor de bouw van een paviljoen. Daar zou de replica van een oud oorlogsvliegtuig komen. Maar de gemeente moet zelf nog een pak geld bijdragen en vraagt zich af wat de return zal zijn. Een haalbaarheidsstudie moet duidelijkheid brengen.

Langemark-Poelkapelle diende bij de Vlaamse overheid een dossier in om een Guynemerpaviljoen te bouwen. Georges Guynemer was een Franse piloot die in 1917 boven Poelkapelle met zijn oorlogsvliegtuig is gecrasht. Het VTI van Ieper bouwde een replica van het vliegtuig. De gemeente wil dat vliegtuig tegen 2014 onderbrengen in een paviljoen en krijgt daarvoor 300.000 euro subsidie. Het paviljoen zou gebouwd worden op het huidige speelplein, op een steenworp van het Guynemermonument. Maar nu rijst er bij de gemeente twijfel. Burgemeester Wyffels: “We zijn heel enthousiast over het project. Maar naast het onthaalpunt zelf is er natuurlijk ook de exploitatie van zoiets. In de gemeenteraad hebben we daarom de goedkeuring gegeven voor een studie rond de haalbaarheid. We willen een goeie combinatie tussen het geven van info, het aantrekken van toeristen, maar anderzijds toch ook een stukje commerciële return.”

Snel

Het paviljoen zou de gemeente hoe dan ook heel wat kosten en vraag is of het ook na 2018 nog kan renderen. Dat moet de studie dus uitwijzen. Maar het dossier is bij de Vlaamse overheid wel al goedgekeurd. De gemeente is dus wat laat om er nu pas over na te denken. “Misschien wel, we kregen plots bericht dat het geld er was, dat de projecten moesten ingediend worden. We hadden amper drie weken de tijd. Het moest heel snel gaan.”

(BS/BDJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier