Vrachttrafiek luchthaven 30 procent gedaald volgens actiegroep

Redactie KW

Volgens WILOO, de actiegroep die zich kant tegen de overlast van de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, is de trafiek in 2008 met zowat 30 procent gedaald tot 83.000 ton. Volgens Jacques Denecker van WILOO is dat verlies niet alleen toe te schrijven aan de onderhoudswerken in mei 2008. Hij spreekt van een structureel falen.

De actiegroep wijst erop dat de luchthaven haar doelstellingen niet kan waarmaken. Bij de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning in 2004 werd vooropgesteld dat de luchthaven in 2008 bij een middelmatige groei 450.000 ton goederen zou behandelen. “In werkelijkheid werd maar 18 procent van dat doel gehaald”, zegt Denecker.

“We stellen vast dat zes jaar nadat de luchthaven haar laatste kans kreeg, er nog geen enkel resultaat is vast te stellen”, zegt Jacques Denecker. “Van het doel om de tewerkstelling te verdubbelen, is nog niets merken. Een nieuwe loods die in 2006 met belastinggeld werd gebouwd, staat leeg. Ook in het hoofdgebouw is er weinig activiteit. Na zes jaar kent de luchthaven nog geen enkele serieuze klant. MK Airlines die in 2004 met hoge kortingen werd gelokt, ging intussen in curatele. Een aantal andere operatoren gingen failliet. Meer solvabele maatschappijen lieten zich de voorbije jaren in Oostende niet zien.”

WILOO wijst erop dat ondanks de negatieve resultaten de omwonenden nog steeds uit hun slaap worden gehouden door zeer lawaaierige toestellen die vaak elders niet meer mogen landen.

Met de verkiezingen van juni voor ogen vraagt de actiegroep om bezinning. “Wij vragen een stop van de populistische kortzichtige politieke spelletjes. De luchthaven in Oostende is een bodemloze put waarin veel belastinggeld wordt gepompt. Dit geld kan beter worden gebruikt”, besluit Denecker. “Oostende mag enkel nog een kleine stedelijke luchthaven worden op maat van West-Vlaanderen en met een nachtelijk sluitingsperiode. De vrijgekomen ruimte kan dan efficiënter worden gebruikt.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier