Vraag naar onderhoud windmolenparken op zee groeit

Redactie KW

“Voor het eerst voelen we de noodzaak aan de nodige input van lokale toeleveranciers voor het onderhoud van de windmolenparken op zee.”

Dat zegt Jan Decock, coördinator van Flanders’ Maritime Cluster na een zakenevenement gisteravond in Oostende. Met 240 deelnemers uit de sector was het B2B Belgian Offshore Wind Supplies een groot succes.

“Het is vrij uniek dat we op zoveel participatie kunnen rekenen”, aldus Decock. “Dat geeft aan dat er zeker een groeiende vraag is van de beheerders van de windmolenparken naar toelevereanciers voor het onderhoud van deze elektriciteitsfabriek.”

Poetsdiensten

Tegen eind 2013 zal er een geïnstalleerd vermogen zijn van 604 MegaWatt, maar de inbedrijfstelling van deze turbines vergt het nodige onderhoud. En dat levert kansen op voor nieuwe bedrijven. In eerste instantie gaat het dan om het onderhoud en de herstellingswerken van technische onderdelen, zoals motoren of hydraulische pompen. “Maar er wordt ook gezocht naar poetsdiensten en zelfs schilderbedrijven”, aldus Decock.

De volgende stap is het effectief afsluiten van contracten. “Dinsdagavond hebben we de sector in contact gebracht met de bedrijven. Nu gaan we inventariseren wie met wie heeft gepraat en of dat resulteerde in het afsluiten van contracten.”

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier