Vraag naar containerklassen is verzesvoudigd

Redactie KW

Scholen zoeken steeds vaker naar creatieve en vooral snelle oplossingen om plaats te bieden aan het stijgend aantal leerlingen, vooral in het kleuter- en lager onderwijs. Ze moeten vaak jaren wachten op subsidies voor scholenbouw en kiezen dan ook voor goedkopere oplossingen: containerklassen bijvoorbeeld. Bij een constructeur uit Brugge is de vraag dit jaar verzesvoudigd.

Twee dagen, meer was er niet nodig om extra ruimte te maken voor de bijna 60 leerlingen van het derde en vierde leerjaar van basisschool Lenteland in Roeselare. In één jaar tijd is de school met 60 leerlingen gegroeid en dus moest er snel naar een oplossing gezocht worden. Vandaar de keuze voor containerklassen.

En de lange wachttijd op Vlaamse subsidies speelt nog scholen parten. Dat ervaart ook Wim Decraemer, een constructeur van containerklassen uit Brugge. Die moest van de zomer 30 klassen bouwen ofwel zes keer meer dan vorig jaar. Deze klassen zijn op twee dagen gebouwd en kosten 60.000 euro. Dat is de helft van een traditionele nieuwbouw.

Oude werfcontainers omgebouwd tot kasteel

Andere scholen moeten nog creatiever omspringen met hun beperkte financiële middelen en maken zelf een klas. In de Berenboot in Ingelmunster bijvoorbeeld. Een burchtklas voor de 16 leerlingen van het eerste kleuter is eigenlijk een samensmelting van drie werfcontainers.

Vraag naar containerklassen is verzesvoudigd

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier