Vos bijt vechthanen dood

Redactie KW

In de nacht van zondag op maandag werden negen hanen en hennen van José Verstraete doodgebeten door een vos. José, die met zijn dieren al meer dan 35 jaar deelneemt aan hanengevechten, mag nu minstens een jaar een kruis maken over zijn hobby.

“Zondagnacht werd ik rond vier uur gewekt door een hels lawaai buiten”, doet José zijn verhaal. „Ik stond op, en deed een akelige vaststelling. Niet minder dan negen hanen en hennen waren doodgebeten. Wellicht heeft de vos die dat heeft gedaan argwaan gekregen en is hij gevlucht, anders was de ravage nog groter geweest.”

Ravage kon groter geweest zijn

“Behalve de dode dieren raakten nog vijf kippen zwaar gewond. Nochtans zitten ze in een afgesloten ruimte van twee meter hoog. Maar nu vossen met jongen zitten, zijn ze blijkbaar bijzonder bloeddorstig. Ze bijten de kippen de hals over en komen dan achteraf de kadavers halen.” Voor José betekent dit niet enkel een financieel verlies van zowat 500 euro, maar zal hij nu ook zowat een jaar niet meer kunnen deelnemen aan hanenkampen. Al meer dan 35 jaar steekt José geregeld de grens over om in Noord-Frankrijk aan hanengevechten deel te nemen. „Het opkweken en verzorgen van speciale rashanen vraagt tijd en geld”, legt hij uit…

(DV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 18 juni 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier