Vort’n Vis, het Ieperse jeugdcentrum met een anarchistisch tintje, bestaat 20 jaar

Redactie KW

Waar is de tijd dat de Vort’n Vis werd uitgespuwd, beklad en gemeden ! Ooit werd het autonome Ieperse jeugdhuis een levend lijk genoemd en werd hen amper een jaar levenstijd voorspeld. Twintig jaar later staat het huis nog altijd recht. Meer nog, met Ieper Fest klopten ze de palen van het grootste West-Europese hardcorefestival in de grond.

Noem de Vort’n Vis gerust een ministaatje. Het huis in de Sint-Jacobsstraat is inmiddels eigendom geworden, ze staan op zichzelf en een equipe vrijwilligers draagt de werking. “We hebben onder de medewerkers alles om het zelf te doen”, aldus Jan Claus (45) en Stephen Quintens (36) uit Ieper, Tim Denutte (36) uit Loker, Carlos Berten (26) uit Reningelst, Andy Paesschesoone (22) uit Boezinge, Jeroen Vanlerberghe (21) uit Zonnebeke en Kristof Deconinck (22) en Bert Verschoot (33) uit Ieper.

“Do it yourself of ‘doe het zelf’ is ook altijd ons principe geweest. We hebben hier schrijnwerkers, grafische mensen, metselaars, drukkers.”

Het is zo opmerkelijk als de geur van een vorte vis : als je je bij het jeugdhuis aansluit, is het niet om achter de toog te staan. “We hebben hier verschillende cellen waarin we onze projecten plannen”, aldus de medewerkers. Hoe dan ook, concerten organiseren – met metal en hardcore op kop – was altijd het hoofdberoep van dit huis. Wat trouwens blijkt uit het paradevisje, het onvolprezen Ieper Fest dat zich opwerkte tot het grootste West-Europese hardcorefestival. “En we willen het zelfs nog groter maken”, belooft de jongere generatie.

Green Day

Het was een mijlpaal en een grote aanpassing, toch veranderde de verhuizing in 2001 van de Kiekenmarkt, waar In Companie nu gelegen is, naar de Sint-Jacobsstraat daar niks aan. De Vort’n antwoordde altijd met muziek. Men legde een kweekvijver voor lokaal muziektalent aan, voor vele regionale bandjes was het een opsteker om samen met grotere bands te spelen. Weinigen zullen het geloven, toch concerteerde Green Day, dat vandaag een millionseller is, voor een appel en een ei in de Vort’n. “Je zag dat al. Die attitude was anders dan van andere bands, hé”, klinkt het. “Ze speelden hier tijdens hun tour van 1991-1992.”

Intussen komen stilaan de kinderen van de eerste oud-bezoekers over de vloer. “Met ouders die hun waarden doorgeven”, klinkt het. Twintig jaar Vort’n Vis wordt niet officieel gevierd. “Wij organiseren sowieso al zoveel activiteiten”, aldus de mannen. (Filip Verhanneman)

http://www.vortnvis.net

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 5 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier