Vorstenpaar op onthulling Vindictive en Oostende voor Anker

Redactie KW

Koning Albert en koningin Paola waren vrijdagmorgen in de gutsende regen aanwezig op de inhuldiging van het Vindictivemonument. Daarna brachten ze een bezoek aan Oostende voor Anker.

De HMS Vindictive was een Brits oorlogsschip dat in de nacht van 9 op 10 mei de Oostendse havengeul werd ingestuurd met de bedoeling die te blokkeren. In 1920 werd het wrak van de Vindictive bovengehaald en de boeg bewaard als oorlogsherinnering. In april vorig jaar verliet de boeg zijn vorige rustplaats tussen de Demeybruggen en werd volledig gerestaureerd. Dat kostte een kleine 40.000 euro, betaald door het AG Haven Oostende.

Het nieuwe Vindictivemonument, op de Oosteroever vlakbij de plaats waar het schip tot zinken werd gebracht, werd vrijdag onthuld in aanwezigheid van koning en koningin, de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Canada en de USA, tal van prominenten en een uitgebreide Britse delegatie. De vorst legde bloemen neer aan de boeg van de Vindictive. Eerder had burgemeester Jean Vandecasteele van Oostende hem gefeliciteerd met zijn 20-jarig ambtsjubileum.

Na de plechtigheid bezochten de koning en de koningin het maritieme evenement Oostende voor Anker. Ook daar de hele tijd regen. Ze gingen aan boord van de Etoile du Roi, het vlaggenschip van het festival, en bezochten enkele kraampjes. De koning proefde er Hollandse gerookte haring.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Vorstenpaar op onthulling Vindictive en Oostende voor Anker

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier