Voorzitter Westhoekoverleg kant zich tegen noodplannen stroom van Elia en Wathelet

Redactie KW

Bernard Heens, burgemeester van Heuvelland en voorzitter van Westhoekoverleg, is niet te spreken over het plan van Elia en staatssecretaris Wathelet om landelijke gebieden enkele uren zonder stroom te zetten om een stroomuitval te voorkomen.

Vanmorgne lekten het drastische winterplan van hoogspanningsbeheerder Elia en staatssecretaris Wathelet uit om te beletten dat er stroomonderbrekingen gebeuren. Het plan bestaat uit drie stappen, In een eerste stap zal Elia de bevolking oproepen om minder te verbruiken tussen pakweg 18 en 20 uur. Mocht dat niet volstaan, dan kan de regering een tijdelijk verbod opleggen om elektriciteit te verbruiken voor bepaalde doelen. In het ergste scenario koppelt Elia gezinnen in meer landelijke gebieden een uur of twee af, om een algehele panne te voorkomen.

Tweederangsburgers?

Bernard Heens (CD&V) reageert met onbegrip op het plan: “Waarom moet het landelijk gebied zonder stroom worden gezet ? Blijkbaar worden de bewoners en bedrijven op het platteland beschouwd als tweederangsburgers of -bedrijven die het gerust een paar uur zonder elektriciteit kunnen stellen, en dit ten bate van de stedelijke gebieden. Overigens als men dan toch zo nodig de stroom moet uitschakelen, dan zal één kwartier een grote stad zonder elektriciteit zetten, veel meer besparing opleveren dan een paar uur op het platteland…” aldus de voorzitter van Westhoekoverleg.

“De vrijmaking van de elektriciteitsmarkt is alvast verre van een succes te noemen. De gemeenten zijn een belangrijk deel van hun inkomsten kwijt, de kostprijs van de electriciteit voor de burger is flink gestegen, en nu spreekt men ook al meer en meer over eventuele tekorten aan stroom.”

(TG, GF)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 28 september 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier