“Voorzitter van turnbond moet zwijgen” volgens Aagje Vanwalleghem

Redactie KW

“De voorzitter moet stoppen met zijn machtsspelletjes en met zijn lelijke uitspraken over ons in de media. Anders moet hij ontslag nemen, zoals ik een maand geleden al gezegd heb.” Dat zegt topturnster Aagje Vanwalleghem (21).

Aagje Vanwalleghem scheurt zich nu – met de steun van minister Anciaux – af van de Vlaamse Gymfederatie en wil niet langer trainen in Gent onder de pas aangestelde fransman Yves Kieffer, maar in haar thuisbasis Wevelgem met haar persoonlijke coach Gerrit Beltman. Zeven jonge turnsters volgen haar.

Toen begin deze week het nieuws van de overgang bekend raakte, reageerde Rik Dombrecht, voorzitter van de Vlaamse Gymfederatie erg geprikkeld : „Ik vind het onvolwassen hoe Aagje zich gedraagt. Ze heeft zich ingegraven in haatgevoelens en ze heeft ook nooit gepraat met Yves Kieffer.”

„Allemaal leugens !”

Eerst wilde Aagje – die de voorbije week in Nederland aan het trainen was met Gerrit Beltman – niet reageren, maar woensdag werd het haar dan toch te veel : „De voorzitter verwijt mij onvolwassen te zijn. Komaan zeg ! De ouders van al die meisjes staan achter mij. Ik vind het maar mijn plicht om voor hen op te komen. Als ik op mijn gat was blijven zitten, dán was ik onvolwassen geweest. Het is de voorzitter zelf die onvolwassen is, met al zijn lelijke verklaringen in de media : dat er maar een klein handjevol achter mij staat, dat we toch nooit gaan slagen, dat ik haatgevoelens heb en niet met Yves Kieffer wil praten… Allemaal leugens !”

“Voorzitter altijd met vakantie”

„En ik zou haatgevoelens hebben ? Neen, ik ben alleen ontgoocheld. Van de mensen van de federatie zelf heb ik altijd steun gekregen, maar het bestuur en voorzitter Dombrecht heb ik nog bijna nooit gezien. Hij laat zich nooit bereiken, altijd is hij zogezegd met vakantie. We moesten alles via de media vernemen. Dát zit ons hoog.” (NOM/AXV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 30 januari 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier