Voorzitter Sint-Hubertusvrienden André Beyne zoekt opvolger

Redactie KW

Vereniging Sint-Hubertusvrienden zoekt vruchteloos naar nieuwe voorzitter. Begin dit jaar had André Beyne, inmiddels 79 jaar, het bestuur van laten weten dat hij zijn plaats als voorzitter wou afgeven. Maar maandagavond liet Boudewijn Gadeyne, die hem zou opvolgen, weten dat hij dit wegens familiale omstandigheden niet kan. André blijft interim-voorzitter tot er een andere kandidaat gevonden wordt.

„In 1985 werd de Sint-Hubertusvereniging in Ettelgem opgericht door wijlen Camiel Devos. Camiel was bestuurslid van de Oost- en West-Vlaamse Jagersvereniging en kon daar bekomen dat de jaarlijkse Sint-Hubertusviering in Ettelgem plaatsvond. Hij zag de dingen groot en begon meteen met een tweedaagse. In een grote tent op de parking van Vredeborg werd een tentoonstelling opgezet met alles wat met jacht en de natuur te maken had. Het vijfde jaar droeg bisschop Van Gheluwe zelfs de Sint-Hubertusmis op en zegende hij de dieren. Het overlijden van Camiel eind oktober 1991 en onenigheid in het toenmalige bestuur waren er de oorzaak van dat er het volgende jaar geen tentoonstelling meer was”, doet André de voorgeschiedenis uit de doeken.

Voorzitter

„In 1993 werd mij gevraagd om het voorzitterschap te willen opnemen. Sindsdien is er ieder jaar een plechtige mis met zangkoor en jachthoornblazers, ook de dierenzegening is gebleven en sinds enkele jaren is er ook de succesvolle zegening van de kinderen met hun knuffeldier. Maar een vijftal jaar geleden begon de paardenzegening te slabakken.”

„Medewerkers genoeg, maar een bestuursfunctie opnemen is weer wat anders”
„Enkele fervente ruiters, vooral Boudewijn Gadeyne en Eddy Decock, vonden dat doodjammer. Beiden zijn dan tot het bestuur toegetreden met de vaste wil de paarden- en dierenwijding nieuw leven in te blazen. En met succes?! Er kwamen vorig jaar 65 paarden naar de zegening, en met de vaste medewerking van het Jachthoornensemble uit Oostende is dit nu een door velen gewaardeerd spektakel geworden. Ik wou er dit jaar mee stoppen als voorzitter en vond in Boudewijn Gadeyne een ideale vervanger. Die zou het ook doen, maar door het onverwacht overlijden van zijn schoonmoeder Laura Lagrou, die zeer veel in de zaak van Boudewijn meewerkte, is de werkdruk bij hem danig verhoogd, dat hij er het voorzitterschap niet meer kan bijnemen. En daar heb ik alle begrip voor”, verzekert André.

„Het bestuur heeft mij gevraagd als dienstdoende voorzitter aan te blijven tot er iemand gevonden wordt die deze niet zo zware taak wil overnemen. Medewerkers zijn er genoeg, maar echt een bestuursfunctie opnemen is weer wat anders”, besluit André Beyne.
Het bestuur is samengesteld uit voorzitter André Beyne, secretaris Wilfried Schotte, schatbewaarder Eddy Decock en de leden Boudewijn Gadeyne en Willy Nys.

Viering
Zondag 9 november is er om 10 uur een eucharistieviering m.m.v. het Sint-Audomaruskoor uit Westkerke en het Jachthoornensemble uit Oostende. Tijdens de mis worden de kinderen en de knuffels, en de kleine dieren als honden en katten gezegend. Na de mis is er verkoop van Sint-Hubertusbrood en zegening van de dieren. Dit zijn hoofdzakelijk paarden, maar ook alle andere dieren zijn welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier