“Voorwaarden voor windturbines kunnen soepeler” (Provincie)

Redactie KW

Het provinciebestuur overweegt een versoepeling van de milieuvoorwaarden om windturbines in te planten in het landschap. Groene energiebedrijven dringen al lang aan bij overheden op een meer gedurfde houding pro hernieuwbare energie. Het drama in de kerncentrale van Fukushima doet die kreet nu nog luider klinken. Ook groenestroomproducent Electrawinds uit Oostende vindt dat overheden meer ambitieus mogen zijn om alternatieve energieprojecten volop te steunen.

Van alle energie die we nodig hebben, komt al zes procent uit hernieuwbare bronnen, maar dat blijft voorlopig te weinig. Specialisten zijn ervan overtuigd dat de afwachtende houding van de overheid om af te stappen van kernenergie, het investeringsklimaat niet bevordert.

Durven vernieuwen

“Het probleem is dat men na 2003 gezegd heeft dat ze die geplande uitstap uit de kernenerge wel gingen herzien,” zegt voorzitter Johan Vande Lanotte van Electrawinds. “Nieuwe investeerders worden daarmee niet uitgedaagd. Men moet echt durven vernieuwen met innoverende technieken. Uiteindelijk, op een dag, gaan we het toch daarmee moeten doen.”

De provincie West-Vlaanderen is bevoegd voor het verlenen van milieuvergunningen voor windturbines op land. Daarnaast is dan ook nog een bouwvergunning van de Vlaamse overheid nodig. De provincie laat windmolens momenteel alleen toe op plaatsen waar al industriële activiteit of bebouwing is. Het aantal te realiseren projecten is daarmee erg beperkt. De overweging om turbines ook toe te laten in de open ruimte zou al veel meer mogelijkheden creëren.

Gedeputeerde Bart Naeyaert bevestigt dat een versoepeling van de voorwaarden mogelijk is.

(jv/sk)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier