Voorwaardelijke celstraf en boetes voor subsidiefraude Turbo’s Hoet

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft de zaakvoerder van Turbo’s Hoet Trucks, Trailers, Parts & Construction uit Hooglede, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een effectieve boete van 5.000 euro voor het opzetten van een carrousel om met uitvoersubsidies te kunnen sjoemelen bij de export van negen koelwagens naar Marokko.

De bvba Turbo’s Hoet en zustervennootschap NV Hoet Trucking & Renting kregen elk een boete van 50.000 euro opgelegd.

In juni 2003 deed de 47-jarige zaakvoerder bij de Vlaamse Gemeenschap een aanvraag om bij de uitvoer van negen opleggers ruim 200.000 euro uitvoersubsidies te kunnen bekomen. Doel van de subsidies was om Vlaamse producten op welbepaalde markten zoals Marokko te promoten. De verkoop aan
een eerste Marokkaanse firma sprong af maar even later ging de deal in Marokko toch door.

De Marokkaanse koper kwam de vrachtwagens ophalen maar reed met de opleggers niet naar Marokko maar naar Zwitserland. Daar werden ze opnieuw verkocht aan een firma waar de Roeselaarse zaakvoerder eveneens bestuurder van was. Op haar beurt verkocht die Zwitserse firma de vrachtwagens aan de NV Hoet Trucking & Renting in Hooglede, waar de man exportverantwoordelijke was.

De rechtbank oordeelde het bewezen dat de 47-jarige Roeselarenaar de constructie opzette om ten onrechte uitvoersubsidies binnen te rijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier