Voortbestaan museum ‘Bachten de Kupe’ in Izenberge bedreigd

Redactie KW

VIDEO UPDATE – In het openluchtmuseum ‘Bachten de Kupe’ in Izenberge kon je in het weekend kennismaken met een stukje levende geschiedenis. Een groep vrijwilligers met een hart voor ons volks verleden beeldden er allerlei oude ambachten uit. Intussen beleeft het openluchtmuseum moeilijke tijden. “Bachten de Kupe” moet het zonder subsidies stellen en de sluiting dreigt.

In het openluchtmuseum ” Bachten de Kupe” stap je zo een Westhoek dorp binnen van lang geleden. Als bezoeker krijg je een beeld van hoe het er vroeger op het platteland aan toeging. Een particulier startte een halve eeuw geleden met het openluchtmuseum. Intussen is “Bachten de Kupe” uitgegroeid tot een museumdorp met een 20 tal huisjes en schuren compleet met de oorspronkelijke inboedel. Maar misschien moeten ze straks de deur sluiten na een negatieve evaluatie. Het museum komt niet in aanmerking voor subsidies want voor er centen komen moet er geïnvesteerd worden. Vrijwilliger Maria Griep: “Toiletten die niet in orde zijn, niet toegankelijk voor andersvaliden. Er is zoveel. Ze eisen het onmogelijke. We zijn maar een klein museum en kunnen ons dat niet permitteren.”

Bezoekersaantallen dalen

Het museum draait nu hoofdzakelijk op vrijwilligers. Dankzij hun inzet kan “Bachten de Kupe” overleven. Door af en toe een themaweekend te organiseren hopen ze op termijn meer volk te trekken en meer inkomsten. Vorig jaar bezochten 2000 mensen het openluchtmuseum. Het ziet er naar uit dat ze dit jaar zelfs nog niet de helft van dit bezoekersaantal halen.

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier