Voortaan eigen subsidie voor erosiebestrijding

Redactie KW

Nu de Vlaamse overheid de toelage voor groenbemesters stopzet, pakt de gemeente Heuvelland uit met een eigen subsidiereglement voor het inzaaien van groenbedekker als maatregel tegen erosie van de bodem.

Het nieuwe reglement werd maandag op de gemeenteraad unaniem goedgekeurd.. De toelage bedraagt 25 euro per ingezaaide hectare, dat is meer dan dubbele van die in Ieper, met een maximum van 15 hectare per bedrijf, op voorwaarde dat de betrokken hectares in een erosiegevoelige zone liggen. Er is keuze uit een vrij lange lijst van groenbedekkers, die moeten worden ingezaaid voor 1 november en minstens behouden blijven tot 15 februari. Nadien dient de groenbedekker bij voorkeur ingeploegd te worden zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen.

“Datum van behoud vervroegen?”

Luc Caenepeel (GB) had enkele bemerkingen : “Kan de uiterste datum van behoud niet vervroegd worden tot 1 februari voor wat betreft de percelen die gelegen zijn in de leemstreek (voornamelijk Nieuwkerke en Wulvergem, nvdr.) ? Dergelijke zware grond moet geploegd kunnen worden terwijl het nog vriest, en na 15 februari wordt het al veel moeilijker om nog zo’n vriesdagen te vinden. Schepen Geert Vandewynckel (CD&V) antwoordde dat percelen in de leemstreek nauwelijks in aanmerking komen omdat ze niet in de erosiegevoelige zones liggen. “Die situeren zich hoofdzakelijk rond de bergen, waar we zandleem-bodem hebben”.

(JRE)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Het Wekelijks Nieuws (editie West) van vrijdag 30 april 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier