Voorstel voor verlaging belastingen met 10 miljoen euro over 4 jaar

Michèlle Hostekint (SP.A) en burgemeester Luc Martens (CD&V) (Foto SB)
Redactie KW

Burgemeester Luc Martens (CD&V) lanceert een persoonlijk voorstel, dat doorgepraat werd met coalitiepartner SP.A, om de historisch hoge belastingsdruk in Roeselare te verlagen. Het gaat om een korf van 10 miljoen euro lastenverlagingen, gespreid over de volgende vier jaren van de lopende legislatuur.

Zoals bekend is de tegenstand tegen de hoge fiscale druk in Roeselare heel hoog. De verleden jaar doorgevoerde belastingsverhoging bracht de personenbelasting op het hoogste niveau van Vlaanderen. Ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn in vergelijking met andere centrumsteden en het Vlaams gemiddelde hoog. Tegen die hoge fiscale druk werd verschillende keren geprotesteerd. Niet het minst door het ACV (en bij uitbreiding het ACW), de eigen achterban van burgemeester Luc Martens.

Er komt nu een duidelijk signaal van burgemeester Luc Martens, dat al werd doorgepraat met de coalitiepartner SP.A. In het gemeenschappelijk voorstel staat een bedrag van 10 miljoen euro lastenverlagingen. Naast de afbouw van de schuld wil de Roeselaarse burgemeester een akkoord over die lastenverlagingen, vooraleer het conclaaf omtrent de begroting 2009 van start gaat.

Wat houdt het voorstel concreet in ? Al vanaf volgend jaar zou de personenbelasting teruggebracht worden op minder dan 9 procent. Nu bedraagt de aanslagvoet 9,5 (voor de verhoging 8 procent). Ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing zouden verlagen. Een derde luik wordt de geleidelijke afschaffing van de huisvuiltaks.

Naast algemene maatregelen zou de bestuursmeerderheid ook nog specifieke maatregelen voor doelgroepen nemen, wat aanleiding moet geven tot de verhoging van de koopkracht. Het gaat om een voorstel dat volgende week aan de leden van het schepencollege wordt voorgelegd. Een beslissing is er evenwel nog niet. (LVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 24 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier