Voormalige grensovergang E17 wordt bewaakte parking

Redactie KW

De voormalige Belgisch-Franse grensovergang E17 met de opdoekte douane- en tolkantoren, horeca-zaken en expeditiekantoren ligt er al jaren verlaten bij. De Vlaamse Bouwmeester heeft architecten nu de opdracht gegeven om idee te verzamelen over de herinrichting van de parking aan deze grensovergang. Allicht gaan de bestaande gebouwen tegen de grond om op korte termijn plaats te maken voor een bewaakte parking.

Vlaams volksvertegenwoordigers Martine Fournier en Jan Verfaillie volgen al jaren het dossier van de grensovergang in Menen. Uit eerdere vragen bleek dat het moeilijk was om een noodzakelijke akkoord met de federale overheid rond te krijgen. Sinds 2005 ligt dit dossier bij federaal minister van Financiën Reynders. Om een parking te kunnen inrichten, moeten de gebouwen en de eigendom worden overgeheveld naar het Vlaams Gewest. In het najaar van 2008 stuurde Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits een herinneringsbrief naar minister Reynders.

Een nieuwe vraag van Fournier en Verfaillie toont aan dat minister Crevits het project positief tegemoet ziet. Jan Verfaillie: “De voormalige douanegebouwen en verkeersposten in Rekkem, Postel, Moelingen en Boorsem zullen slechts na verbouwing gedeeltelijk hergebruikt kunnen worden in functie van de noodwendigheden van de Franse, Belgische of Nederlandse douane. Door de slechte en afgeleefde toestand ervan is de kans vrij groot dat ze afgebroken zullen worden.”

De afbraak dwarsboomt geenszins de plannen voor een beveiligde parking. Martine Fournier: “De Vlaamse Bouwmeester heeft nu een aantal architecten de opdracht gegeven om nuttige ideeën over de herinrichting van de grenszones te formuleren. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de preferentiële bestemming van de zones Rekkem en Postel als beveiligde parkings voor vrachtwagens.” (JPT)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Leie) van 27 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier