Voormalige eigenaar van tabaksfabriek in Menen vindt sluiting spijtige zaak

Redactie KW

De voormalige eigenaar van tabaksfabrikant Baelen in Menen vindt de sluiting van de fabriek een spijtige zaak, maar hij heeft er wel begrip voor. Gisteren maakte de internationale groep Imperial Tobacco bekend dat het haar Menense vestiging wil sluiten, nog voor de zomer. 31 werknemers moeten op zoek naar ander werk.

Familiebedrijf

Maurice Baelen nam in 1969 tabaksbedrijf Baelen in Menen over van zijn vader. Het bedrijf produceerde toen 70 ton tabak per jaar. Maurice bracht het bedrijf naar de Franse markt. ” Het was de crisis al een beetje, in 72-73, en er waren er veel die overschakelden van de sigaret naar de roltabak. We zijn toen in Frankrijk uitgekomen met een apparaatje en hulzen, en dat gaf een boom. Dat was aan de helft van de prijs met dat apparaat en die hulzen”, zegt Maurice.

Imperial Tobacco

Wat volgde was een succesverhaal. Baelen was eind jaren ’90 al vijf keer groter en ondermeer marktleider in Frankrijk. Maar de grote tabaksgroepen aasden op overnames, en Imperial Tobacco had interesse in Baelen. Het Menense bedrijf moest vijftien miljoen euro investeren, en in combinatie met een interessant bod besloot Maurice Baelen om zijn bedrijf te verkopen. De Britse tabaksgroep Imperial Tobacco nam steeds meer bedrijven over, maar om oneerlijke concurrentie te vermijden verkocht het ook Interval, het belangrijkste merk dat in Menen werd geproduceerd. Sindsdien ging het bergaf.

Gisteren volgde dan het nieuws dat deze fabriek nog voor de zomer de deuren moet sluiten.”Dat doet pijn, voor de stad Menen ook, getuigt Maurice. “Er waren acht tabaksfabrikanten en nu is de laatste ook verdwenen. Dat is spijtig”. De productie in Menen verhuist naar andere vestigingen, de directie wil de 31 werknemers begeleiden op zoek naar ander werk. Gryson is nu nog de enige grote tabaksfabrikant in de regio Menen-Wervik.

Voormalige eigenaar van tabaksfabriek in Menen vindt sluiting spijtige zaak

Bekijk hier de reportage

(J.V./A.D.)

Meer vanavond in het WTVnieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier