Voormalig VTV in Kuurne failliet, 65 mensen verliezen werk

Redactie KW

Het bedrijf Qol uit Heule, bij Kortrijk, is failliet. Vijfenzestig mensen staan op straat. Qol is het vroegere VTV, Vogue Trading Video, gespecialiseerd in het persen van cd’s en dvd’s. Het bedrijf werd in 2009 door Roularta verkocht aan de Franse groep. Dat wilde in België een aparte poot uitbouwen, maar het draait dus anders uit. Sinds maart werkte de firma in Heule onder curatele.

De directie van Qol in Heule legde zelf de boeken neer, het bedrijf werd meteen ook failliet verklaard. 65 mensen staan op straat, 51 arbeiders en 14 bedienden. “Uiteindelijk zat het bedrijf in slechte papieren, sinds maart genoot het ook een soort bescherming tegen z’n schuldeisers,” zegt Gianni Devlaeminck van de socialistische vakbond. “Een moeilijke situatie die de afgelopen maanden niet is verbeterd. Dus in deze is dat geen echte verrassing.”

Veelbelovend na overname

Nochtans zag het er twee jaar geleden veelbelovend uit. In 2009 nam de Franse groep QOL het toenmalige VTV, Vogue Trading Video, over. De Fransen wilden een Belgische poot op de cd- en dvd-markt. “Op dat moment is er een heropleving geweest,” zegt Isabelle Verhaeghen van de christelijke vakbond. “We hebben gezien dat er minder tijdelijke werkloosheid was, er waren meer orders… Tot bleek dat de orders die beloofd waren, er niet gekomen zijn, en dus is dit het gevolg.” Daarbij komt ook dat de cd- en dvd-sector zwaar onder druk staat door de digitalisering van muziek en films.

Er zijn drie curatoren aangesteld om het faillissement te begeleiden. De kans op een overname is zo goed als onbestaande, het bedrijf wordt ontmanteld en de inboedel wordt verkocht.

Bekijk hier de reportage

(JV/MD)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier