Voormalig schepen Fernand Schaessens exposeert haiku’s

Redactie KW

Wie nog deze maand een bezoekje brengt aan de bibliotheek kan er niet naast kijken : de haiku’s van voormalig cultuurschepen Fernand Schaessens op grote borden aan de ingang. “Maak dit niet te groot, ik ben maar een amateur, hoor”, lacht hij bescheiden.

Fernand Schaessens (74) uit de Warandedreef was van 2000 tot 2003 schepen van onder meer cultuur. “Normaal zou ik de hele legislatuur uitdoen, maar door familiale omstandigheden nam ik de beslissing om eerder te stoppen en de fakkel door te geven aan Kelly Tanghe.”

“Geleerd van een vroegere collega”

Van zichzelf vindt hij niet dat hij een goede dichter is. “Ik schrijf eigenlijk niet zoveel, maar het gebeurt wel eens dat ik een haiku neerpen”, legt Fernand uit. “Ik heb het geleerd van een vroegere collega die op saaie momenten tijdens vergaderingen altijd aan het schrijven was : haiku’s. Ik had er nog nooit van gehoord. Per briefwisseling stuurde hij altijd haiku’s mee. Zo heb ik dit zelf eens geprobeerd. Met Herman Van Rompuy is deze Japanse dichtvorm natuurlijk in the picture gekomen. Ik heb nu zelf mijn werk opgezocht en ben er mee naar schepen Kelly Tanghe gestapt. Ze hebben dit besproken en vonden het wel goed. Uiteindelijk werd het aan de ingang van de bibliotheek uitgehangen.”

Afscheid als thema

“Wat ik kwijt kan in een haiku ? Gedichten zijn altijd idee in aspirinevorm. Ik probeer persoonlijke impressies aan te halen die me treffen in het dagelijkse leven. Ik denk aan de natuur van elke dag, de observaties die je doet. Het thema afscheid is ook dominant aanwezig omdat mijn vrouw overleden is. Je moet altijd emoties hebben voor je die kan neerschrijven. Dit helpt heel zeker in mijn verwerkingsproces.”…

(PC voor kw.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier