Voormalig onderzoekschip Zeeleeuw vertrekt vanuit Oostende naar Kenia

Redactie KW

Het voormalige onderzoekschip Zeeleeuw vertrekt omstreeks 10 juni vanuit Oostende naar Kenia. Eerst krijgt het nog een grondig onderhoud op de scheepswerf IDP in Oostende.

De Zeeleeuw is een voormalige loodsboot die later tot onderzoekschip werd omgebouwd. DAB Vloot is eigenaar, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) coördineert het wetenschappelijke gebruik van het schip, dat recent werd vervangen door een nieuw onderzoeksschip, de Simon Stevin.

“Ik ben voorzitter van het VLIZ, dat erg goede contacten onderhoud met het Keniaanse maritieme instituut. Dat is een van de belangrijkste van heel Afrika”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “In plaats van de Zeeleeuw naar de schroothoop te sturen, vroeg ik aan Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor DAB Vloot, om het aan de Kenianen te mogen schenken. Zo creëren we enorm veel goodwill voor verdere samenwerking tussen het VLIZ en het Keniaanse instituut.”

“Het schip wordt geschonken in de staat waarin het zich bevindt, maar ondergaat in opdracht van de Kenianen nog een grondig onderhoud op de scheepswerf IDP in Oostende”, aldus de gouverneur, die dinsdag een bezoek bracht aan IDP. “Volgende week komt een 16-koppige bemanning van de Keniaanse marine naar Oostende om alle instrumenten van het schip te leren kennen. Omstreeks 10 juni vertrekt het onder Keniaanse vlag vanuit de Oostendse haven naar Kenia.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier